Sådan hjælper du din kat ved fordøjelsesproblemer

Fordøjelsesproblemer er forholdsvis almindeligt hos katte, og det er ofte overstået efter et par dage, selvom nogle har brug for længerevarende behandling.

Tegnene på, at din kat lider af fordøjelsesproblemer, er de åbenlyse tegn som diarré, opkastning, forstoppelse og ildelugtende eller uregelmæssig afføring.

Der kan være flere årsager til fordøjelsesproblemer hos katte, herunder

 • Infektion
 • Noget, din kat har spist
 • Parasitter – typisk orme
 • Sygdomme i bugspytkirtelen – hvor produktionen af fordøjelsesenzymer forstyrres
 • Fødevareallergi eller -overfølsomhed

Hvornår skal du besøge dyrlægen?

Lidt opkastning og diarré er kroppens naturlige måde at komme af med noget upassende, som katten har spist. Det er normalt ikke noget at bekymre sig om, og det kræver ikke en tur til dyrlægen. Hold øje med den, og se, om symptomerne aftager.

Hvis du ser noget af følgende tegn eller er bekymret, bør du tage din kat til dyrlægen:

 • Opkastningen eller diarréen er vedvarende eller fortsætter i flere timer eller forværres
 • Opkastning eller diarré fortsætter i mere end 24 timer
 • Hævelse i maven 
 • Tegn på blod i opkast eller diarré
 • Hvis katten ser ud til at have smerter
 • Hvis katten virker træt eller sløv

Betydningen af et sundt mikrobiom

Mikrobiomet er navnet på billioner af bakterier og andre mikroorganismer, der lever i tarmen. Mikrobiomet spiller en vigtig rolle i fordøjelsessystemet, men det bidrager også til at styrke immunforsvaret, regulere hormoner, understøtte en sund tarm, og det påvirker endda humøret. Det er vigtigt at have et sundt mikrobiom.

I en sund tarm er mikrobiomet afbalanceret. Det betyder, at de gode bakterier formerer sig så godt, at de blokerer for de dårlige bakterier. Når tarmen har en sund balance af bakterier, siges den at være i balance.

Men selv et simpelt fordøjelsesproblem kan forstyrre den følsomme balance.  

Leaky gut (utæt tarm)

Hos en rask hund eller kat er cellerne, der danner tarmslimhinden, tæt forbundet ved hjælp af ’tight junctions’. Disse lader vand og næringsstoffer passere igennem, mens de blokerer for skadelige stoffer. 

Inflammation i tarmen kan gøre disse "tight junctions" utætte, så tarmens slimhinde beskadiges og tarmbarrieren bliver mere gennemtrængelig – såkaldt ”utæt tarm”.  Når det sker, kan bakterier, allergener og toksiner passere ind i blodbanen og forårsage udvikling og progression af mange, mere alvorlige sygdomme, herunder fedme, diabetes, nyre- og leverproblemer, colitis, IBD, hudproblemer (allergier), ledproblemer (inflammation) og endda adfærdsproblemer. 

Mange tilfælde af utæt tarm opstår som følge af gradvise og langvarige tarmskader forårsaget af problemer som fødevareallergi, langvarig brug af antibiotika eller længerevarende perioder med næringsstofoptagelse og nedsat fordøjelse. 

Længere perioder med fordøjelsesproblemer kan medføre ubalance i mikrobiomet. Dette medfører en overvækst af dårlige bakterier og nedsat mængde af gode bakterier, som kan forårsage inflammation. 

En kortvarig eksponering forårsager oftest ikke altid utæt tarm, men en langvarig eksponering kan skade tarmen, og en beskadiget tarm kan potentielt resultere i endnu mere alvorlige tilstande. 

Fordøjelsesproblemer skal behandles for at undgå, at de udvikler sig til mere alvorlige problemer.

Din kat har brug for næring

Uanset årsagen til problemerne, så er resultatet, at din kat ikke får tilstrækkelige næring, og det skal der tages hånd om.

Hvilken type foder kan hjælpe?

Det vigtigste er at give et letfordøjeligt foder.  Derved får din kat de næringsstoffer, den har brug for, selvom fordøjelsessystemet ikke arbejder på fuld styrke. Letfordøjelige ingredienser er også med til at forhindre yderligere irritation i maven og betyder, at der er mindre ufordøjet mad i tarmen til at fodre de dårlige bakterier.

Foderet bør have et højt indhold af næringsstoffer: diæter, der er udviklet til fordøjelsesproblemer, indeholder ofte højere niveauer af vigtige vitaminer og mineraler for at kompensere for den nedsatte optagelse af disse.  De højere niveauer af elektrolytter, som calcium, magnesium, kalium, natrium, fosfat og klorid i disse diæter, erstatter dem, der går tabt som følge af diarré og opkastning.

SPECIFIC Digestive Support variaterne indeholder også AuraGuard – en ingrediens, der understøtter tarmvæggen integritet ved at øge mængden af celleproteiner, der hjælper at danne, vedligeholde og tætne tight junctions. Det er også med til at øge produktionen af slim, der giver en beskyttende hinde på tarmvæggen.

SPECIFICs Digestive Support foder indeholder også flere ingredienser, der genopretter et afbalanceret mikrobiom og hjælper med at genoprette tarmens sundhed. AuraGuard og fermenterbare fibre (roetrævler, XOS og FOS) øger niveauet af gavnlige bakterier, reducerer niveauet af dårlige bakterier og fremmer et mere afbalanceret og mangfoldigt mikrobiom i tarmen.  

Tilsætning af postbiotika i form af TruPetTM giver de sunde bioaktive forbindelser, der produceres af de gode bakterier. Det understøtter immunsystemet og giver en afbalanceret inflammatorisk respons. 

Forskellige fordøjelsesproblemer kræver forskellige diæter for at give den bedste behandling – spørg din dyrlæge, hvilket diæt der er den rigtige til dit kat.

 

Egenskaber

 SPECIFIC Diæt

Nedsat fordøjelse/Malabsorption/ Eksokrin pancreaainsufficiens insufficiency (EPI)

Ved nedsat fordøjelse, malabsorption og eksokrin pancreasinsufficiens (EPI) fungerer fordøjelsen ikke korrekt. Det gør, at der efterlades ufordøjet mad i tarmen, hvilket reducerer din kats næringsoptag. Ufordøjet mad kan bruges af skadelige bakterier og give diarré. 

Foder som indeholder letfordøjelige ingredienser og lavt fiberindhold maksimerer fordøjelsen og øger optagelsen af næringsstoffer. Det hjælper din kat med at få de næringsstoffer, den har brug for, og efterlader mindre ufordøjet mad i tarmen. 

Fermenterbare fibre fremmer væksten af gavnlige bakterier i tarmen, og betaglukaner understøtter kroppens immunforsvar. MOS (mannan-oligosaccharider) binder sig til skadelige tarmbakterier og forhindrer, at de sætter sig fast i tarmvæggen. Zeolit absorberer giftige komponenter i tarmen.

Tilsat TruPetTM postbiotika og AuraGuard. AuraGard er en blanding af naturlige antimikrobielle stoffer og citrusekstrakt, der understøtter et sundt mikrobiom, immunforsvar og en sund tarm.

FID & FIW Digestive Support

Colitis/inflammatorisk tarmsygdom

Colitis og inflammatorisk tarmsygdom er fordøjelsesbesvær, der involverer betændelse i tarmen. Foder, der er rig på omega-3 fra fiskeolier, kan hjælpe ved at understøtte kroppens naturlige antiinflammatoriske processer. Tilstanden kan også medføre en allergisk reaktion over for foder, så derfor anbefales hypoallergent foder også. FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus
Fødevareallergi og -intolerance Fordøjelsesproblemer kan skyldes en uønsket reaktion på noget mad – fødevareallergi og -intolerance. Hypoallergent foder er fremstillet af meget letfordøjelige ingredienser med lavt allergenindhold, hvilket reducerer risikoen for at udløse en uønsket fødevarereaktion.

FDD-HY & FDW Food Allergen Management

FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus

Fiberresponsiv kronisk diarré/forstoppelse  Fiberresponsiv kronisk diarré og forstoppelse kan afhjælpes af et fiberrigt foder, der giver større, blødere afføring, som lettere kan bevæge sig gennem tarmene.

FRD & FRW Weight Reduction 

Kolestase Kolestase er en sygdom, hvor galdegangen er blokeret. Galde hjælper med at fordøje fedt ved at nedbryde store lipiddråber til mindre dråber. Dette gør, at fedted lettere kan nedbrydes af fedtfordøjende enzymer.  Katte med kolestase mangler galde, og de har derfor en nedsat evne til at nedbryde fedt. Et fedtfattigt foder kan understøtte denne tilstand. 

FRD & FRW Weight Reduction 

Pancreatitis Ved pancreatitis bliver bugspytkirtlen betændt. Bugspytkirtlen producerer enzymer, der nedbryder fedt og proteiner. Foder med et lavere fedt- og proteinindhold giver bugspytkirtlen hvile og mulighed for at genoprette sig. FDD-HY & FDW Food Allergen Management

Anbefalet foder ved fordøjelsesproblemer

SPECIFICTM-dieterna finns bara hos utvalda veterinärer
(som verkligen älskar katter)

Find en dyrlæge

ELLER