Katte er som regel fuldvoksne, når de er omkring 12 måneder. Dette er dog ikke altid tilfældet. Nogle større racer som f.eks. Maine Coon og Norsk Skovkat siges først at nå deres endelige størrelse og personlighed i 3-års alderen.

Normalt er 12-måneders alderen et godt tidspunkt at skifte fra killingefoder til voksenfoder. Hvis din killing er neutraliseret/steriliseret, kan det være bedre at vælge et særligt killingefoder, da det kan være med til at forhindre vægtstigning i en tidlig alder.

Nej, faktisk ikke. Mælk betragtes ofte som en lækkerbisken for katte, og vi har alle set billeder eller tegnefilm med en kat, der drikker mælk af en skål.  

Faktisk kan de fleste katte slet ikke tåle komælk. De kan ikke fordøje sukkeret (laktose) i mælken, og det vil derfor forårsage mavebesvær og diarré. Små killinger kan naturligvis godt tåle deres mors mælk, men senere i livet er mælk hverken godt eller nødvendigt for en kat.

Vand er det bedste og mest naturlige for dem at drikke.

Alle kattefoderprodukter på markedet er godkendt og derfor sikre for katten at spise.

Når det er sagt, er det indlysende, at kvaliteten af de forskellige foderprodukter varierer, samt den enkelte kats behov og fysiske tilstand.

Hvis din kat lider af foderallergi/-intolerans, kan visse ingredienser (oksekød, svinekød etc.) medføre fordøjelsesproblemer. Giv ikke din kat komælk, da de fleste katte ikke kan fordøje mælkesukkeret (laktose). Generelt er et foder med letfordøjelige ingredienser af høj kvalitet et sikkert og godt valg. Hvis din kat har tilbagevendende problemer med maven, skal du tale med din dyrlæge, da et specialfoder til katte med fordøjelsesproblemer måske kan hjælpe.

Dette afhænger helt af, hvilken type blæreproblem din kat har.

Hvis din kats vandladningsadfærd virker ændret, er det meget vigtigt, at du får dyrlægen til at undersøge den for at få den rigtige diagnose.

Hvis din kat har blæresten anbefales et tør- eller vådfoder med nedsat indhold af visse mineraler eller protein. Hvis den "bare" har en blæreirritation, vil et specialvådfoder være det bedste valg.

Det er vigtigt at få vejledning fra din dyrlæge, da disse problemer kan være meget smertefulde og endda dødelige for katten. Det kan kræve, at katten får et særligt slags foder resten af livet for at undgå, at problemet vender tilbage.

Følgende kan også være interessant for dig at læse >>

Det er naturligt for katte at sluge deres hår, mens de soignerer sig med tungen. Langhårede katteracer sluger flere hår end de korthårede racer.

Hår, der ikke fordøjes, kan danne hårboller i mavesækken.

De fleste katte kommer af med dem ved at kaste op eller gylpe, men af og til kan de forårsage fordøjelsesproblemer.

Hvis du jævnligt reder din kats pels med en kam, kan du fjerne de løse hår, som katten ellers ville sluge. Olie i kattemaden eller endnu bedre; et oliebaseret middel mod hårboller smører hårene og hjælper på fordøjelsen af hårene i mavesækken. SPECIFIC™-kattefoder til voksne og ældre katte indeholder fibre, som hjælper katten med at fordøje de hår, den sluger, så hårbollerne undgås.

Det er rigtigt, at en kat skal have kød som en del af sin kost.

Katte er rovdyr af natur og afhængige af kød. Gennem deres udvikling har de vænnet sig til at spise relativt meget kød, og de har mistet evnen til at klare sig med indtagelse af føde med lavt proteinindhold. Derudover er der næringsstoffer, de ikke selv kan danne (fx A-vitamin, som dannes af caroten i gulerødder).

Det betyder, at katte har behov for ekstra næringsstoffer sammenlignet med hunde. De har behov for kød for at få tilført nok af disse næringsstoffer gennem deres føde. Derfor kan en kat ikke leve og trives som vegetar.

En lille smule hundemad engang imellem skader ikke, men generelt er hundemad ikke egnet til katte.

Katte har behov for en bestemt mængde kødproteiner og andre næringsstoffer fra kød i deres foder. Katte er rovdyr af natur, og deres eksistens afhænger af kød. Hvis katten snupper en enkelt foderpille fra hundens skål af og til, vil det ikke medføre nogle problemer. Men det meste hundemad indeholder ikke den rette sammensætning af næringsstoffer for en kat, så deres kost bør ikke udelukkende bestå af hundemad. Hvis hunden i øvrigt er på specialfoder som led i en behandling, eller hvis katten på grund af en lidelse har behov for specialfoder, kan det bestemt ikke anbefales, at de to deler mad.

I modsætning til hvad mange tror, så kan man ikke sige, om katten er syg ved at røre dens snude. 

Kattens snude vil naturligvis være varm, hvis den er syg og har feber. Men hvad enten snuden er kold, varm, våd eller tør, så kan katten sagtens have det godt. Den bedste og mest pålidelige måde at undersøge kattens helbred på er at tage dens temperatur ved brug af et termometer.

Der er fordele og ulemper ved begge dele. Tørfoder er ofte billigere og forebygger dannelsen af tandsten, fordi dyret bruger tænderne mere. Vådfoder indeholder mere vand og er derfor bedre mod visse urinvejsproblemer (irritation af blæren, sten og krystaller).

Følgende kan også være interessant for dig at læse >>

Mange reklamer for kattemad fokuserer på ingredienserne (råmaterialerne). Det kan være et spørgsmål om smag for katten, men det er ikke vigtigt i forbindelse med sundhed og ernæring, om maden er fremstillet af svinekød, kylling eller rejer.

Det vigtigste er, at maden indeholder nok af de næringsstoffer, som katten har behov for. Det skyldes, at katte er "obligate kødædere" og har behov for en bestemt mængde kødproteiner og andre næringsstoffer fra kødet i deres foder. Kødet skal være fordøjeligt kvalitetskød/-proteiner, så katten kan omsætte det effektivt. Det må altså ikke kun bestå af hud, kyllingefødder og fjer, men skal indeholde muskelkød og lever. Balancen mellem proteiner, kulhydrater (grøntsager) og fedt i maden er også vigtig, men denne balance kan opnås med mange forskellige ingredienser.

Når man skifter til et nyt foder, skal maven nogle gange lige vænne sig til det.

Din kat skal måske også vænne sig til den nye smag, duft, konsistens eller foderpillestørrelse og -form.

Hvis man skifter foderet gradvist, går det som regel let og problemfrit. Et gradvist skift, hvor man blander mere og mere af det nye foder med det gamle, bør ske over en periode på 7-10 dage. Dette er vigtigt ligegyldigt hvilken foderændring, der er tale om.

Dog er der en undtagelse ved akutte sygdomstilfælde, hvor katten skal på specialfoder så hurtigt som muligt fx ved fordøjelsesproblemer eller restitution.

Følgende kan også være interessant for dig at læse >>

Det er en stor udfordring at kontrollere, hvad en kat spiser. Specielt hvis der ikke er tale om en inde-kat.

Det er normalt for en kat at indtage mange små måltider (bl.a. mus og fugle) om dagen og om natten. Dette imiterer man ved at sørge for, at der altid er mad i kattens skål.

Hvis du har flere katte i dit hjem, kan du opdele "tid" og/eller "sted" for derved at sikre separat fodring. Dette gør du ved at holde den enkelte kat i en bestemt del af huset på bestemte tidspunkter under fodring og fjerne foderet, når alle katte har adgang til den del af huset. Du kan også placere den enkelte kats mad på et sted, hvor kun den kan nå det (højt oppe eller bag en elektronisk kattelem).

Hvis det er svært at fodre dine katte separat, kan du spørge dyrlægen, om alle husets katte kan skifte til specialfoderet.

keyboard_arrow_up