Du kan hjælpe din kat med ledproblemer via foderet

Vi har en god forståelse af ledsmerter hos hunde, men vi har først for nyligt fået samme forståelse, når det gælder katte. 

Katte er mestre i at skjule smerter, hvilket gør det mere vanskeligt at dianogsticere en kat med ledsmerter i    forhold til en hund.                   

I 2002 undersøgte et studie, udført af Hardie et al., røntgenbilleder af ældre katte, og man fandt ud af, at 90% af katte over 12 år viste tegn på slidgigt. Dette, og andre studier, viser, at slidgigt kan være almindeligt, men underdiagnosticeret hos ældre katte.

Tegn på at din kat måske lider i stilhed omfatter følgende:

  • Nedsat mobilitet: Katten springer ikke så meget op og ned, som den plejer og går langsommere op ad trapper.
  • Mindre aktiv: Katten sover muligvis mere og tilbringer mindre tid udenfor eller sover på andre steder, der er nemmere at komme til. Katten soignerer sig mindre effektivt end tidligere, hvilket kan ses på pelsens tilstand.
  • Hvilestilling: Du bemærker måske, at katten, i stedet for at krølle sig sammen i en behagelig cirkelform, lægger sig i en mere lige og anspændt stilling på maven.
  • Adfærdsmæssige ændringer: katten kan blive mere irritabel og mindre villig til at interagere med andre. Den kan udvise uvilje mod at blive håndteret eller vise øget aggression og frygt. Humøret bliver ofte påvirket, når man har ondt.
  • Toiletvaner: Katten begynder måske at tisse andre steder end i kattebakken - dette kan simpelthen være, fordi den har sværere ved at komme op i bakken.

 

Hvad er slidgigt?

Slidgigt er en nedbrydning af brusken omkring leddene. I en normal og sund krop er knogleenderne beklædt med beskyttende brusk. Brusk nedbrydes og genopbygges hele tiden. I en sund krop genopbygges den hurtigere end den nedbrydes. Hvis brusken imidlertid nedbrydes for hurtigt eller genopbygges for langsomt på grund af faktorer som alder, sygdom eller genetik forringes brusken, hvorved knoglerne gnider mod hinanden, og der opstår smerter, irritation og inflammation.

Hvordan kan foderet hjælpe på slidgigt?

Der er 3 måder, hvorpå foderet kan hjælpe ved behandling af slidgigt:

1.  Hjælp med at kontrollere inflammation:  Foderprodukter med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer fra fiskeolier kan være med til at fremme den naturlige antiinflammatoriske proces.   

2. Understøttelse af brusken:

  • Omega-3 fra fiskeolier kan reducere aktiviteten af brusknedbrydende enzymer.
  • Glucosamin og chondtroitin er en vigtige komponenter i brusken, og når de tilsættes foderet, kan de bidrage med nødvendige elementer i genopbygningen af brusken.
  • Mangan kan fremme dannelsen af ny brusk.
  • Frie radikaler, der frigives under inflammation, forårsager yderlige bruskforringelse. En høj koncentration af antioxidanter i foderet kan dog være med til at neutralisere disse frie radikaler.

3. Vægtkontrol: Overvægt er ofte både en årsag til og et resultat af problemet. Overvægt øger graden af brusknedbrydning, mens nedsat mobilitet, som følge af smerter til vægtstigning, forværrer problemet. 

SPECIFICTM-foderprodukter kan kun fås hos udvalgte dyrlæger
(Som virkelig elsker katte)

Find en dyrlæge

ELLER