Hjælp din kat med dens nyresygdom

Hvilken funktion har nyrerne?

Nyrernes primære funktion er at rense blodet og fjerne uønskede biprodukter. Urin produceres, når nyrerne tager disse biprodukter og tilføjer vand. Nyrerne regulerer også mængden af væske i kroppen - hvis der er for meget, stiger mængden af urin, hvis den er for lille, bliver urinen mere koncentreret og mængden falder.

Nyrerne regulerer også mængden af salte (f.eks. natrium og kalium) i kroppen ved at overføre mindre eller større mængder væske til urinen.

Tegn på nyresygdom

Et af de tidlige tegn på nyresygdom er øget tørst. Når nyrerne er syge, nedsættes deres evne til at koncentrere urinen, og de har derfor brug for mere væske til at udskille biprodukter og regulere salte. Problemet er, at katte kan være meget diskrete, når de drikker, og det kan derfor være svært for dig at opdage den øgede væskeindtagelse. Efterhånden som sygdommen skrider frem, kan der forekomme andre symptomer, såsom vægttab, svaghed, nedsat appetit og dårlig ånde.

Årsager til nyresygdom

Nyresygdomme udvikles som regel langsomt, og kroppen har langt mere nyrevæv, end den har brug for,  hvilket betyder, at der kan gå noget tid, før tegnene på sygdommen viser sig. Den oprindelige årsag til sygdommen er derfor ofte forsvundet længe før problemet bliver opdaget. 

Hvordan kan ernæring hjælpe ved nyresygdomme?

Der findes ingen kur mod nyresygdomme, men den rigtige kost kan hjælpe med at bremse udviklingen.  Hvis du giver katten et foder, som mindsker mængden af de affaldsstoffer, som nyrerne skal udskille, så behøver nyrerne ikke arbejde så hårdt. Nyrediæter har et lavere protein- og saltindhold i forhold til andre foderdiæter.  På grund af det lave proteinindhold, er det vigtigt, at den lille mængde proteiner i foderet er af den allerbedste kvalitet - dette kaldes også proteiner af høj biologisk værdi.

SPECIFICTM-foderprodukter kan kun fås hos udvalgte dyrlæger
(Som virkelig elsker katte)

Find en dyrlæge

ELLER