Pasning af din hund med sukkersyge

 

Hvad er sukkersyge hos hunde?

Ligesom biler bruger benzin eller diesel som brændstof, så kører kroppens celler på et sukkerstof kaldet glukose. Glukose opstår, når kroppen nedbryder kulhydrater i kosten. Cellerne udtrækker herefter glukose fra blodet ved hjælp af hormonet insulin, der produceres i bugspytkirtlen. I tilfælde af sukkersyge er der enten ikke nok insulin, eller det fungerer ikke ordentligt. Det betyder, at cellerne ikke optager nok glukose, som herefter ophober sig i blodet og forårsager organskade. Sukkersyge kan ikke helbredes, men det kan behandles, og en hund med sukkersyge kan leve mange gode år efter diagnosen.

Hvad er symptomerne på sukkersyge hos hunde?

Hvis din hund udviser følgende symptomer, anbefaler vi, at du tager hunden med til dyrlægen, da de kan være tegn på sukkersyge hos din hund:

  • Ændret appetit
  • Ekstrem tørst/øget væskeindtag
  • Vægttab
  • Øget vandladning
  • Usædvanlig sød eller frugtagtig ånde
  • Sløvhed
  • Dehydrering
  • Urinvejsinfektioner

Hvordan kan jeg hjælpe min hund, hvis den har sukkersyge?

Ligesom hos mennesker gælder det også for hunde med sukkersyge, at det er afgørende at forblive sund. Hvis din hund er overvægtig, kan et vægttab hjælpe kroppens celler med at udnytte insulin mere effektivt, og således gøre det nemmere for kroppen at omdanne foderet til brændstof.

Målet for enhver hund med sukkersyge er at holde blodsukkeret (eller glukose) så tæt på normalniveauet som muligt. Dette forbedrer hundens velvære og nedsætter sandsynligheden for, at den udvikler sukkersygerelaterede komplikationer.

Hvordan kan jeg kontrollere min hunds sukkersyge?

Sukkersyge hos hunde behandles typisk med en kombination af insulin og diæt. I tæt samarbejde med din dyrlæge vil du kunne finde den rette balance for hundens insulinbehov. Målet med diæten er at kontrollere hundens blodsukker. Hundefoder med et lavt “glykæmisk indeks” er afgørende for at holde blodsukkeret nede.

Hvad er det glykæmiske indeks?

Det glykæmiske indeks (GI) er et mål for, hvor meget effekt den indtagede mad har på blodsukkeret.  Et foder med lavere GI frigiver glukose langsommere end et foder med en højere værdi.

Hvordan kan foderet hjælpe?

Det vigtigste er at kontrollere hundens blodsukker og undgå pludselige høje og lave niveauer. Diætfoder med lavt GI, der frigiver glukose langsomt, bidrager til at opnå dette.
Hunde med sukkersyge vil have en større risiko for højt kolesterol og højt blodtryk, så derfor bør man finde et foder med et højt indhold af omega-3-fiskeolier, der kan hjælpe på dette.
Sukkersyge og andre endokrine lidelser kan også nedsætte immunsystemets funktion.  Der findes en række immunstøttende næringsstoffer, der kan hjælpe herunder omega-3-fiskeolie, beta-glukaner, zink og selen.
Alle endokrine lidelser kan påvirke pelsens og hudens tilstand – her kan omega-3-fiskeolier også være en stor hjælp.

Andre hormonelle lidelser

De hormonelle lidelser som Cushings syndrom og hypothyroidisme kan give de samme komplikationer som sukkersyge.

Cushings syndrom:
Når koncentration af hormonet kortisol er for højt. Sygdommen kaldes også hyperadrenocorticisme.
Hypothyroidisme:
Når koncentrationen af thyroideahormon er for lavt.

Hvis din hund har en af disse lidelser, kan den også have gavn af et af Endocrine Support-foderprodukterne. Dette foder indeholder den nødvendige næring for at hunde, der er i medicinsk behandling for hormonelle sygdomme, kan leve et stabilt og sundt liv.

ANBEFALET TIL HUNDE MED SUKKERSYGE ELLER ANDRE ENDOKRINE LIDELSER

SPECIFICTM -foderprodukter fås kun hos udvalgte dyrlæger
(Som virkelig elsker hunde)

Find en dyrlæge

ELLER