Kan ernæring hjælpe på ledproblemer?

 

Sunde led

Uanset om hunden løber efter et legetøj eller springer op og ned af sofaen, er dens led under konstant belastning. Du vil gerne tilskynde den til at være aktiv, men jo mere den bruger sine led, jo større er risikoen for skader, hvilket potentielt kan medføre længerevarende ledrelaterede problemer. Det er også en kendsgerning, at kæledyr lever længere på grund af bedre foder og sundhedspleje. Det er derfor logisk, at dyrlægerne ser mange flere aldersrelaterede problemer i deres klinik end nogensinde før - herunder slidgigt.

Klik på billedet for at komme til vores dyrejerbrochure!

 

Hvad er slidgigt hos hunde?

Slidgigt er en fremadskridende og permanent, langsigtet nedbrydning af brusken omkring leddene. Det er almindeligt hos ældre hunde. Faktisk rammer slidgigt over 90 % af hunde over 5 år. I en normal og sund krop er knogleenderne beklædt med beskyttende brusk der, hvor de mødes ved leddene. Brusk nedbrydes og genopbygges hele tiden. I en sund krop genopbygges den hurtigere end den nedbrydes. Genopbygninghastigheden kan imidlertid falde som følge af alder, sygdom eller genetik. Nedbrydningshastigheden kan også øges ved intensiv motion og overvægt. Når dette sker, genopbygges brusken langsommere end den nedbrydes med efterfølgende ødelæggelse af brusken. Når dette sker, kan knoglerne gnide mod hinanden og forårsage smerte, irritation og inflammation. Uanset årsagen kan slidgigt påvirke din hunds humør og helbred i alvorlig grad. 

Hvad er symptomerne på slidgigt hos hunde?

Akutte smerter er sjældent det første tegn på slidgigt. Et mere almindeligt tegn er, at hunden bliver mindre aktiv. Dette kan blot være et lavere aktivitetsniveau i dagligdagen, men også når hunden viser, at den har besvær med dagligdags aktiviteter som f.eks. at kravle op i sofaen eller hoppe ind i bilen. Du bemærker måske også, at hunden har det sværere, når det er koldt i vejret.

Hvordan behandler man slidgigt hos hunde?

Med vellykket behandling af smerter og inflammation burde din hund kunne leve et normalt liv. Hvis sygdommen er alvorlig, kan operation komme på tale. Dette kan være alt fra skylning af led til komplet ledudskiftning. Hvis din hund imidlertid er sund og rask på alle andre områder, vil en ændring af hundens kost være det eneste, der skal til for at behandle den. De rette næringsstoffer (som f.eks. fiskeolier) kan hjælpe med at kontrollere tegnene og symptomerne på sygdommen.

Hvordan kan foderet hjælpe min hund, hvis den har slidgigt?

Der er 3 måder, hvorpå foderet kan hjælpe ved behandling af slidgigt:

Behandling af inflammation: 
Foderprodukter med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer fra fiskeolier kan være med til at fremme den naturlige antiinflammatoriske proces. 

Understøttelse af brusken:

  • Omega-3 fra fiskeolier reducerer aktiviteten af brusknedbrydende enzymer
  • Chontroitin er vigtige komponenter i brusken, og når de tilsættes foderet, bidrager de med de nødvendige elementer i genopbygningen af brusken.
  • Mangan fremmer dannelsen af ny brusk.
  • Frie radikaler der frigives under inflammation forårsager yderlige bruskforringelse. En høj koncentration af antioxidanter i foderet kan være med til at neutralisere disse frie radikaler.

Vægtkontrol:
Overvægt er både en årsag til og et resultat af problemet. Overvægt øger graden af brusknedbrydning og bidrager således til, at der opstår slidgigt.  Samtidig bidrager den nedsatte mobilitet til vægtstigning, som følge af smerter, hvilket forværrer problemet.  Find et fedtfattigt foder for at reducere energiindholdet og et fiberholdigt foder for at skabe en følelse af mæthed.

SPECIFICTM -foderprodukter fås kun hos udvalgte dyrlæger
(Som virkelig elsker hunde)

Find en dyrlæge

ELLER