Nyheder

Fodring af drægtige og diegivende tæver samt hvalpe

27. juni 2023

Korrekt fodring af den drægtige tæve og hvalpen er meget vigtigt for at få en sund og rask voksen hund.

Tævens ernæringsbehov øges først under de sidste tre uger ud af de totalt ca. ni drægtighedsuger, men man bør allerede skifte foder, når man ved, at hun er drægtig for at undgå at skifte foder sent i drægtigheden.

Vægten begynder at stige i uge 5, altså midt i drægtigheden, og derefter stiger markant frem til fødslen (ca. 20-30 %), og så falder den ganske hurtigt igen efter fødslen.

Under både drægtigheden og diegivningen anbefaler vi, at man fodrer med SPECIFIC Puppy S eller M, ikke XL.

CPD-XL dækker ikke energibehovet, fordi den er tilpasset til store hvalpe, som har et lidt lavere ernæringsbehov under vækst fra de er 8 uger.

Diegivning kræver meget energi, specielt hvis tæven får mange hvalpe. Hvis hun ikke får tilstrækkelig næring fra foderet, begynder kroppen at bruge af de lagrede reserver fra fedt og muskler, og hendes restitution efter drægtigheden og diegivningen kan blive unødvendig lang.

Det er på sit højeste 4-5 uger efter fødslen, hvor det er ca. 4 gange hendes normale energibehov. Fra hvalpene er ca. 4 uger gamle, kan du begynde at vænne dem til fast føde. Vi anbefaler at anvende SPECIFIC Puppy S, -M eller -XL afhængig af racen og deres forventede voksenvægt. Begynd gerne med vådfoder eller opblødt tørfoder. Nogle gange er hvalpene mere interesseret i maden, hvis man serverer den let opvarmet. Ved 6-8 ugers alderen bør hvalpene være helt fravænnet og kun spise hvalpefoder.

Hvalpe vokser hurtigt.

En etårig hund svarer i gennemsnittet til et menneske på 14 år. Forskellige racer og størrelser har forskellige vækstkurver. Store racer vokser hurtigere i forhold til deres vægt, men alle hvalpe har et øget ernæringsbehov sammenlignet med den voksne hund. Det er meget vigtigt, at hvalpe får et foder tilpasset hvalpe og deres størrelse, så de vokser tilpas hurtigt og udvikler sig til en sund og rask voksen hund.

Hvalpefoder skal indeholde et højere indhold af energi, protein og mineraler sammenlignet med et voksenfoder, samt indeholde omega-3 fedtsyrer. For at tage højde for hvalpenes forskellige væksthastigheder er vores fodertabeller baseret på, hvor stor en procentdel af den forventede voksenvægt hvalpen allerede har opnået, i stedet for alder. Udgangspunktet i tabellerne er derfor altid hvalpens aktuelle vægt. Vej hvalpen og se på vægten i tabellen. Super enkelt.

Jo ældre hvalpen bliver, desto mindre foder har den brug for pr. kilo kropsvægt. Det er meget vigtigt, at man ikke lader hvalpen blive overvægtig. Hvalpe skal være slanke, ikke buttede og runde.

Store racer

Store racer, fra 25 kg voksenvægt, bør ikke vokse for hurtigt, og de har et lidt lavere behov for calcium og fosfor. SPECIFIC Puppy XL er derfor specielt tilpasset disse racers behov og har et lidt lavere indhold af energi, protein, calcium og fosfor tilpasset den forskning som findes på disse racer (Hazewinkel et al 1991). For hurtig vækst og en forkert tilpasset mineralmængde kan forårsage skelet-relaterede problemer på længere sigt, såsom osteochondrose og hofteledsdysplasi.

Omega-3 fedtsyrer er vigtige for hvalpe. Vi har derfor et højt indhold af omega-3 fra fisk i alle varianter af SPECIFIC Puppy. Disse fedtsyrer er gavnlige for hvalpen, da de bidrager til udviklingen af hjernen og nervesystemet (Waldron et al 1998, Heineman & Bauer 2006), synet, sund hud og pels, sunde led og immunforsvaret.

Fodring af drægtige katte, under diegivning og af killinger.

Præcis som hos hunde har drægtige katte også et øget energibehov under drægtigheden, og man bør derfor skifte til et mere energirigt foder allerede når man planlægger, at hunkatten skal være drægtig eller lige efter parring.

 Under drægtigheden øges kattens energibehov med 50 %, og man bør gradvist øge fodermængden fra 2. drægtighedsuge. Vi anbefaler, at man fodrer den drægtige og diegivende hunkat med SPECIFIC Kitten FPD/FPW.

Det er vigtigt at huske, at den drægtige kat ikke bør blive overvægtig.

Under diegivningen stiger hunkattens energibehov afhængigt af antallet af killinger. Behovet kan stige med 1,5 - 5 gange det normale energibehov.

Fra omkring 6 ugers alderen kan killingerne langsomt vænnes til at spise SPECIFIC Kitten FPD/FPW. Begynd med vådfoderet – måske opblandet med lidt vand – og kombiner det langsomt med tørfoderet (gerne over flere dage). Ved 11-12 ugers alderen er killingerne helt fravænnet og klar til at flytte hjemmefra.

Det er meget vigtigt at vænne killingerne til at spise både våd- og tørfoder. Det er sværere at lære en voksen kat at spise mad med en ny tekstur. Ved visse sygdomme, for eksempel diabetes, kan det være helt afgørende, at katten vil spise vådfoder. Katte med diabetes kan nogle gange klare sig uden medicin, hvis de kun spiser vådfoder, og raske katte klarer sig også rigtigt godt ved at spise en kombination af tør- og vådfoder til dagligt.

SPECIFIC Kitten er tilpasset ernæringsbehovet hos killinger i vækst og indeholder også et højt indhold af omega-3 fedtsyrer fra fisk. Disse fedtsyrer er gavnlige for killinger, da de bidrager til udviklingen af hjernen og nervesystemet (Waldron et al 1998, Heineman & Bauer 2006), synet, sund hud og pels, sunde led og immunforsvaret.

Omega-3 i form af EPA og DHA fra fisk er en især vigtigt for katte, da de ikke selv kan omdanne vegetabilske omega-3 fedtsyrer til disse to essentielle fedtsyrer.

Katte vokser hurtigt.

En etårig kat svarer til et menneske på 15 år. De øger deres vægt 40-50 gange indtil de er voksne. Ligesom hos hunde, så vokser forskellige katteracer også med forskellige hastigheder – dog er forskellen mindre. Kattens ernæringsbehov varierer også afhængigt af, hvordan den lever, for eksempel om den er inde- eller udekat.

Mange killinger neutraliseres, når de er 4-6 måneder. De er endnu ikke fuldt udvokset, men deres energibehov mindskes på grund af neutraliseringen. Vi anbefaler SPECIFIC Neutered Young FND til neutraliserede ungkatte, indtil de når deres voksenvægt. Foderet er tilpasset killinger i vækst, men har samtidig et lavere energiindhold end killingefoderet, og det fremmer sunde urinveje, da neutralisering kan øge risikoen for urinsten.

Når katten har nået sin voksenvægt, anbefaler vi, at man skifter til SPECIFIC Adult FXD/FXW/FXW-P som er et voksenfoder.

Back

keyboard_arrow_up