VIGTIGE INGREDIENSER

Fisk spiller en central rolle for SPECIFIC™.  Vi anvender også en række ingredienser, der alle er nøje udvalgt, så de giver den optimale ernæring.

Majs

Hele majs bidrager med letfordøjelige kulhydrater som energikilde til hunde og katte. De indeholder også protein, essentielle fedtsyrer (linolensyre) og antioxidanter (E-vitamin og beta-karoten).

Hvide ris

Hvide ris er en fremragende og letfordøjelig kulhydratkilde for hunde og katte. Derudover indeholder ris også andre vigtige næringsstoffer som f.eks. protein, vitaminer og mineraler. Ris bruges ofte i SPECIFIC™ som en ingrediens med ekstraordinær høj fordøjelighed, lavt allergent potentiale og uden gluten.

Havre

Hele havrekerner er en sund kulhydratkilde, der er relativt rig på opløselige fibre. Det anvendes i udvalgte SPECIFIC™-foderprodukter på grund af dets lave glykæmiske indeks, hvilket gør det til en ideel kulhydratkilde for hunde og katte med diabetes mellitus. Det lave glykæmiske indeks betyder, at glukose gradvist frigives fra foderet, hvilket reducerer stigningen i blodsukkeret efter et måltid.

Hvede

Hele hvedekorn er en fremragende kulhydratkilde, som giver energi til katte og hunde. Det indeholder også letfordøjeligt protein af høj kvalitet, er rig på essentielle aminosyrer samt essentielle vitaminer og mineraler. Hele hvedekorn er også en god kilde til fibre, som er vigtige for mavetarmkanalen.

Sojamel

Sojamel er fremstillet af malede sojabønner og anvendes primært som proteinkilde. Det indeholder også kulhydrater, fedtstoffer, fibre og mineraler.  

Ligesom alle andre råvarer, der anvendes i SPECIFIC™, er sojamel ikke GMO.

Risprotein

Risprotein er en oprenset del af ris, som er rig på protein. Risprotein har en fremragende fordøjelighed og indeholder essentielle aminosyrer, især de fosforholdige fedtsyrer, cystein og methionin. Risprotein anvendes som en specielt udvalgt proteinkilde i de allergivenlige SPECIFIC™-foderdiæter på grund af dets lave allergene potentiale.

Kartoffelprotein

Kartoffelprotein udvindes fra kartofler og er en koncentreret proteinkilde af høj kvalitet. Det er meget letfordøjeligt og har en høj ernæringsmæssig proteinværdi, der opfylder kattes og hundes behov for aminosyrer.

Valleprotein

Valleprotein er en meget letfordøjelig proteinkilde, der kommer fra mælk. Det indeholder aminosyrer af høj kvalitet, der opfylder kattes og hundes behov.

Majsprotein

Majsprotein er en koncentreret proteinkilde, der kommer fra majs. Det er en proteinkilde af høj kvalitet i dyrefoder med en fremragende fordøjelighed. Majsprotein har et relativt lavt mineralindhold, og det er derfor særligt velegnet til diæter, der understøtter en sund urinvejsfunktion hos katte, hvor der ønskes et lavt mineralindhold.

Æg

Nogle SPECIFIC™-diæter indeholder tørrede æg som proteinkilde. Æg er et fremragende protein, der indeholder alle essentielle aminosyrer til katte og hunde.
Æg har også et højt indhold af den essentielle fedtsyre, linolsyre, som er meget vigtig for at holde hud og pels i god stand. Æg er også rige på lecithin, der fungerer som emulgator og gør det muligt at blande vand og olie, hvilket hunde og katte med nedsat fordøjelse kan have stor gavn af.
SPECIFIC™ CDD Food Allergy Management er baseret på æg og ris som nye protein- og kulhydratkilder for at hjælpe hunde med foderallergi.

Eftersom æg har et meget lavt purinindhold, er CDD Food Allergy Management også godt at give til hunde med uratsten i urinvejene.   

Svinefedt

Svinefedt anvendes som belægning på foderpillerne i de fleste SPECIFIC™s tørfoder. Fedt er en god energikilde for katte og hunde og er vigtigt for at kunne optage fedtopløselige vitaminer. Svinefedt gør foderet mere velsmagende og indeholder de essentielle fedtsyrer linolsyre (nødvendigt for huden og pelsen hos hunde og katte) og arakidonsyre (som er livsnødvendig for katte).
Svinefedt i SPECIFIC™-foder stammer fra grise, der er godkendt til konsum og indeholder ikke svineprotein, så hunde og katte med allergi overfor svinekød også kan tåle det.

Kyllingefedt

Kyllingefedt anvendes som belægning på foderpillerne ved noget af SPECIFIC™s tørfoder. Fedt er en god energikilde for katte og hunde og er vigtigt for at kunne optage fedtopløselige vitaminer. Kyllingefedt gør foderet mere velsmagende og indeholder de essentielle fedtsyrer linolsyre (nødvendigt for huden og pelsen hos hunde og katte) og arakidonsyre (som er livsnødvendigt for katte).

Fruktooligosakkarider (FOS)

FOS er opløselige, fermenterbare fibre, der ikke kan nedbrydes af kattes eller hundes fordøjelsesenzymer. FOS passerer derfor ufordøjet gennem tyndtarmen og ned i tyktarmen, hvor de fungerer som probiotika og understøtter væksten af de gavnlige tarmbakterier som f.eks. Lactobacilli og Bifidobacteria, der fremmer en god fordøjelse. Sygdomsfremkaldende bakterier som f.eks. Salmonella kan ikke nedbryde FOS.

FOS udvindes af cikorierødder.

Betaglukaner

Beta-1,3/1,6 glukaner fra bagegær støtter immunforsvaret.

Strukturen i disse beta-1,3/1,6 glukaner gør, at de kan binde sig til receptorer på celler i immunsystemet, hvilket advarer immunsystemet og fremmer en immunrespons.

Psyllium husk

Psyllium husk fremstilles af frøskaller fra planten Plantago Ovata og indeholder primært kostfibre, der har en god evne til at binde væske. En kendt og gavnlig effekt af psyllium er at det kan regulere aktiviteten i mavetarmkanalen, og på grund af dets slimdannende egenskaber kan det danne et beskyttende lag på indersiden af tarmene. Psyllium husk anvendes ofte til behandling af forstoppelse og diarré hos hunde og katte.  

Taurin

Taurin har mange funktioner i kroppen som f.eks. konjugering af galdesyrer og funktion af hjertekarsystemet, nervesystemet og øjets nethinde.
Hunde er selv i stand til at producere taurin, men det er katte ikke, hvorfor de skal have taurin via foderet.

Hvis kattens kost ikke indeholder tilstrækkeligt taurin, vil den udvikle hjerteproblemer og nethindeforandringer, hvilket medfører blindhed.

For katte og hunde med hjerteproblemer anbefales det at tilsætte ekstra taurin til foderet for at understøtte hjertefunktionen.

Yucca ekstrakt

Yucca-planten vokser i de sydvestlige ørkener i USA og det nordlige Mexico. Det er dens evne til at binde ammoniak ved høje koncentrationer, der gør den i stand til at overleve i disse barske omgivelser.

I dag anvendes ekstrakt af Yucca schidigera i vid udstrækning i dyrefoder for at binde ammoniak og således dæmpe lugten fra dyrenes afføring.

Der er mange grunde til, at fisk er sundt, men den absolut vigtigste af disse er de høje koncentrationer af de naturligt forekommende omega-3-fedtsyrer.  Vi vil her forsøge at forklare, hvad de er, og hvordan de hjælper.

Hvad er omega-fedtsyrer?

Omega-3- og omega-6-fedtsyrer indgår i mange af kroppens funktioner, herunder opbygning af sunde celler og opretholde funktionerne i hjernen og nerverne. 

Kroppen kan ikke selv producere disse fedtsyrer, så de skal indtages via foderet.

Kilder til omega-fedtsyrer

Omega-6-fedtsyrer findes i en lang række fødevarer, herunder de fleste vegetabilske olier men også i fjerkræ, æg, nødder og mange kornsorter.

Omega-3-fedtsyrer kan komme fra visse vegetabilske kilder, som f.eks. hørfrø og linolie, eller fra marine kilder.  Omega-3 fra vegetabilsk olie findes dog ikke i den form, som kroppen har brug for. Den gavnlige form af omega-3 findes kun i fisk.

Ikke alle omega-3-fedtsyrer er ens

Omega-3-fedtsyrer fra marine kilder er bedst; Omega-3 fra vegetabilske kilder som f.eks. hørfrø og linolie er den enkleste form for den kortkædede omega-3-fedtsyre alfalinolensyre (ALA).  Den omega-3, som kroppen har brug for, er dog de langkædede EPA & DHA.

Planteædere og kødædere, som ikke spiser fisk, kan omdanne ALA til EPA & DHA. Som omnivorer er vores evne til omdanne ALA ikke så udviklet, og kun en meget lille procentdel af ALA ender til sidst som de gavnlige fedtsyrer EPA & DHA.

Det er derfor meget mere gavnligt at indtage omega-3 fedtsyrer fra marine kilder, da de findes som færdigdannet EPA & DHA.

Omega-6/omega-3-forholdet

Man mener, at mennesker har udviklet sig med et omega-6:omega-3-forhold på ca.1:1.  Den moderne kost, især det store forbrug af vegetabilske olier, vil have et forhold på over 10:1 (omega-6:omega-3) og undertiden helt op til 30:1.  Det ideelle forhold bør være på ca 4:1.  Vi bør altså indtage mere omega-3 fra marine kilder for at komme tættere på det korrekte forhold.

Hvorfor skal omega-6 og omega-3 være afbalanceret?

Kroppen har brug for balance mellem omega-6 og omega-3 for at kunne styre sine inflammatoriske reaktioner.

Eikosanoider er signalmolekyler, der kontrollere en række kropssystemer, hovedsageligt indenfor inflammation og immunitet.

Eikosanoider dannes fra enten omega-3- eller omega-6-fedtsyrer. De eikosanoider som kommer fra omega-6 forårsager inflammation i kroppen. 

Eftersom omega-3- og omega-6-fedtsyrer begge bruger samme enzym- og transportsystem, vil produktionen af omega-6 inflammatoriske eikosanoider blive hæmmet, hvis der er mange omega-3 eikosanoider fra EPA.

Opdagelse af fordelene ved omega-3

I begyndelsen af 1900-tallet blev fedt i fødevarer blot betragtet som en simpel kilde til kalorier.  I 1929 opdagede George og Mildred Burr, at de spillede en meget vigtigere rolle for helbredet, idet mangel på disse fedtsyrer ofte førte til døden.  De identificerede linolensyre som en livsvigtig fedtsyre og opfandt udtrykket "essentielle fedtsyrer".

I 1980'erne viste en række studier, at grønlandske inuitter havde en lavere forekomst af hjertesygdomme end deres danske naboer, og man fandt ud at, at årsagen var det høje niveau af omega-3 i deres kost, som bestod af fisk, sæl og hvalspæk. (Kromann and Green 1980) (Bjerregaard and Dyeberg 1988).

I 1982 modtog den svenske duo Bergstrom og Samuelsson samt briten John Vane Nobelprisen for deres arbejde, hvilket viste, at det var eikosanoiderne fra omega-3, der gav de mange sundhedsmæssige fordele. 

De kostmæssige fordele ved omega-3

Udvikling af hjernen og øjnene: Omega-3-fedtsyren DHA er den primære strukturelle komponent i hjernen og hornhinden, og den spiller en afgørende rolle i opbygningen af hjernecellemembraner, dæmper hjerneinflammation og fremmer dannelsen af nye hjerneceller. DHA står for mere end 1/3 af fedtsyrerne i hornhinden og menes at være afgørende for udviklingen af denne.

Hud- og pelskvalitet: Ved at hæmme produktionen af inflammatoriske eikosanoider kan omega-3 fra fiskeolier være med til at forbedre hudens sundhed.  Fiskeolier fremmer også produktionen af talg, som er en olieagtig fedtholdig substans, der smører, og derved giver en blød hud, og dækker hårene med et beskyttende fedtlag på pelsen, så den får en særlig glans.

Ledbevægelighed: Den primære årsag til ledsmerter er nedbrydning af brusken.  I en normal og sund krop er knogleenderne på de steder, hvor de møder leddene, beklædt med beskyttende brusk, som er et glat, gummiagtigt væv. Denne brusk beskytter knogleenderne og fungerer stødabsorberende, så leddene kan bevæge sig frit.
Brusk nedbrydes konstant og udskiftes, og i en sund krop er de to processer i balance, hvilket betyder, at genopbygnings- og nedbrydningshastigheden er den samme.
Hvis genopbygningen af brusk er nedsat (f.eks. på grund af alder, sygdom eller genetik), eller hvis nedbrydningshastigheden er for høj (f.eks. på grund af overvægt eller ekstrem træning), forringes brusklaget mellem de 2 knogler, hvilkte betyder, at knogleenderne bevæger sig mod hinanden, og dette forårsager smerter, irritation og inflammation.
Ved at hæmme produktionen af inflammatoriske eikosanoider kan omega-3 fra fiskeolier dæmpe inflammationen.

keyboard_arrow_up